Uncategorized

The Act(A tett)2019-kritika

Az utóbbi évek egyik legmarkánsabban megfigyelhető sorozatos trendje, az a megtörtént eseteket feldolgozó sorozatok előretörése.Az utóbbi néhány évből eszünkbe juthatnak olyan címek, mint az FX “American Crime Storyja”, vagy a Netflix idei egyik nagy dobása, a “When They See Us”.Ezek ismeretében pedig nem meglepő, hogy idén immáron a Hulu is jelentkezett egy ezekhez hasonló jellegű produkcióval, melyet az FX sorozatához hasonlóan több évados antológiának szánnak.

A széria első évada Dee Dee és Gypsy Blanchard esetét veszi górcső alá, mely gyilkosság 2015-ben egész Amerikát megrázta, sőt itthon is elég nagy médiafigyelmet kapott. Az anyuka, Dee Dee az egész világgal elhitette, hogy lánya súlyos betegségek sorában szenved( többek között leukémiában, izomsorvadásban). A nő ennek megfelelően otthon ápolta gyermekét, így nagyrészt segélyekből, illetve az emberek adományaiból éltek( többek között a Katrina hurrikán következtében megrongálódott házuk helyett egy amerikai jótékonysági szervezet épített új otthont számukra). Dee Dee az emberek szemében a gyermekéért mindent feláldozó anyuka képében tetszelgett, lánya azonban egy idő után kezdett rájönni anyja hazugságaira, később pedig barátja, Nick Godejohn segítségével végzett a nővel.Ez tehát az a történet, melyet a sorozat nyolc epizódban fejt ki.

A széria készítői előtt véleményem szerint két út állt, ugyanis az alaphelyzet tökéletes alap lehetett volna egy kriminek, illetve egy lélektani drámának is, a Nick Antosca-Michelle Dean páros pedig nagyon helyesen az utóbbi mellett döntött, így a gyilkosság rögtön az első jelenetben megtörténik, és a tettes kilétét sem fedi hosszútávon túl sok homály(sőt az összes hazugság lelepleződik az első epizód végén).Az írók ezzel a gesztussal tisztán kifejezik, hogy az ő céljuk nem elsősorban a borzongatás, hanem sokkal inkább az ügy gócpontjaként szolgáló pszichológiai jelenség megértése. Dee Dee ugyanis Münchausen-szindrómában szenved.(ez ugyanaz a betegség, melyet tavaly az HBO-s Éles tárgyak is megjelenített Patricia Clarkson karakterén keresztül).A jelenség lényege, hogy a páciens valós betegségek tüneteit produkálja, miközben valójában nem is szenved ezekben a betegségekben. A beteg célja a szakirodalom szerint ilyen esetben a figyelem magára irányítása.A Blanchard család esete azonban nem tankönyvi, itt az anyuka tette fel az életét arra, hogy betegnek hazudja a lányát, ezzel erősítve saját nélkülözhetetlenségét.

A sorozat elképesztően pontosan lett megalkotva, az ember a nyolc rész megtekintése után azt érzi, hogy mindenre elég idő jutott, nincs olyan jelenet, amely lógna a levegőben. Nagyon tetszett, hogy az anya hátterébe is betekinthetünk, ez képes még egy plusz réteget adni a történetnek.Megkapjuk emellett többek között a szomszédok, orvosok nézőpontját is.A két főszereplő, Patricia Arquette és Joey King kifogástalan alakítást nyújtanak, előbbi tényleg félelmetesen jó a szerepben, rajtuk kívül a mellékkarakterek megformálói között is olyan színészeket találunk, mint Chloe Sevigny, AnnaSophia Robb vagy Calum Worthy. A megvalósítás nem különösebben kiemelkedő, nincsenek képi bravúrok, azonban ez a sorozat nem is igényli ezeket, tökéletes a letisztult, már-már dokumentarista stílus.

Két kisebb problémám volt csupán, egyrészt véleményem szerint az apuka szálát jobban kifejthették volna, neki juthatott volna több játékidő, illetve Nick karakterével nem voltam igazán kibékülve. Nem tudom, hogy ez a forgatókönyv hibája, vagy a színész nem nyújtott igazán maradandót, de az ő karaktere-annak ellenére, hogy egy valós személy- nem tudott túllépni a kliséken.

Összességében azonban ez a sorozat egy kitűnően megírt, eljátszott darab, mely egy megdöbbentő valós eseményt dolgoz fel abszolút méltó módon. Én úgy álltam fel a nyolc rész megtekintése után, hogy ha nem is teljes mélységében, de valamilyen szinten sikerült megértenem az ezen brutális gyilkosság mögött meghúzódó folyamatokat. Nem könnyű néznivaló, de mindenképpen megér egy próbát, abszolút odatehető a zsáner legjobbjai mellé.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..